Friday, May 18, 2007

Dunia Komputer

Kini, penggunaan komputer amat popular di seluruh dunia. Tetapi, sekiranya hanya mempunyai sebuah komputer, ia hanya sebuah komputer saja, dan tak ada makna selanjutnya. Jadi, kini wujudlah internet yang menghubungkan semua komputer dalam dunia ini.

Itu sebabnya saya pilih sistem komputer dan komunikasi sebagai pelajaran saya semasa di universiti. Dunia komputer adalah luas, tanpa batasan. Komputer dengan adanya komunikasi, maka wujudlah nilai penggunaannya.

Kini, saya bekerja sebagai programmer di sebuah syarikat IT. Saya menerima segala cabaran yang sedia ada, bukan saja programming skill saya, malah pengetahuan dan penyesuaian saya terhadapnya. Teknik programming hanya salah satu bahagian dalam dunia IT ini, apa yang lebih penting ialah kepekaan terhadap perkembangan teknologi Internet, dan bagaimana ia membawa manfaat kepada pengguna.

Web 2.0, salah satu trend yang harus diberi perhatian... Betapa seronoknya bila wujub Web 2.0, membawa kita ke satu era yang baru, lebih manfaat. Saya harap Web 2.0 di Malaysia boleh menjadi popular di semua kalangan masyarakat. Supaya ianya bukan satu manfaat bagi orang luar negara. Hayati dunia komputer yang amat mengangumkan ini.

No comments: